خوابیدن

شاید در نگاه اول درباره خوابیدن نوشتن کمی خنده دار باشد اما با گسترش آگاهی از سلامت جسم و روان اولین نکته ای که حتما باید مورد توجه قرار گیرد فرهنگ و سبک خوابیدن است. کم خوابی و بد خوابی قوای شناختی و کارکرد مغز را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد.
بدن انسان یک روند تکاملی را طی کرده است و در این روند، شب خوابی به نام او ثبت شده است. انسان ها موجوداتی شب خواب هستند و کل ارگانیسم آنان به این ترتیب تکامل پیدا کرده است. هر رویه یا عادتی که این وضعیت را برهم بزند هزینه ای را بر ارگانیسم و فیزیولوژی تحمیل می کند که در صورت مزمن شدن به صورت پنهان آسیب های جبران ناپذیری را بوجود می آورد.
مکانیسم فعالیت مغز به گونه ای است که باید حدود دو یا سه ساعت قبل از خواب در حالت فعالیت پایین قرار گیرد و سپس با ترشح کافی ملاتونین، که بر اثر تاریکی شب ایجاد می شود، به خواب رود. اما نور لامپ ها و زندگی غیرعادی در شب و بخصوص نور صفحات موبایل و کامپیوتر و تلویزیون به این پروسه اختلال جدی وارد می کنند. این عادت فرهنگی دائم در معرض نور بودن، قوای شناختی ما را بسیار تضعیف خواهد کرد، و یادمان باشد که سیستم ایمنی را بسیار آسیب پذیرتر از حالت عادی خواهد کرد. با کم خوابی بدن نمی تواند در برابر استرس هایی که در طول روز به فرد وارد می شود مقاومت کافی داشته باشد.
توجه به مفهوم مزمن شدن مهم است. یک کج کاری مزمن ازآنجا که حرکتی آرام و نامحسوس دارد توجه زیادی را جلب نمی کند اما تغییراتی را ایجاد می کند که آسیب های زیادی بوجود می آورد. چون زمان، در یک اختلال مزمن طولانی است افراد متوجه علت اصلی مشکل نمی شوند و فقط مشکلاتی که در لحظه حال گریبان آنان را گرفته توجهشان را جلب می کند.
برای بهتر شدن وضعیت سلامت خواب بهتر است از ابتدای غروب یا از ساعت مثلا 8:30 شب از شدت نورها کم کنیم. فعالیت های خود را کاهش دهیم و تا ده یا یازده شب (زمان مناسب خوابیدن)در نور کم و تحریکات محیطی کم قرار گیریم. برای کسانی که علاقه به مطالعه و موسیقی دارند این مژده را داریم که خواندن کتاب و گوش دادن به موسیقی آرام بسیار در کیفیت خواب آنان تاثیر خواهد گذاشت.
برای آنکه کودکان ما مغز و بدن سالمی داشته باشند باید از ساعت 8 یا 8:30 شب در نور کم فعالیت کنند و خواهید دید که طبیعت سالم آنان چگونه آنان را به خواب خواهد برد. و این وضعیتی است که ما بزرگ تر ها نیز باید برای خود فراهم کنیم.